Conferinte bacauane, in Franta

Marti 02.04.2019 10:00

Finele lunii martie au adus în prim planul parteneriatului francofon dintre Consiliul Județean Bacău și Asociația Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forêt, două noi evenimente de prestigiu. Este vorba despre conferințele cu tema „Personalități băcăuane de ieri și de astăzi de expresie franceză în muzică și literatură”, conferențiar  prof. univ. dr. Vasile Spiridon, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău și „Personalități franceze care au contribuit la crearea Statului Român la sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX - Napoleon al III-lea și Generalul Berthelot”, conferențiar prof. dr. Philippe Casassus. Conferințele, care au avut loc în Franța, la Casa Europei din Paris și în localitatea Saint-Leu-la-Forêt, au fost urmate de vernisarea expoziției „Patrimoniul cultural și turismul în Județul Bacău”.
    În deschidere, au luat cuvântul Catherine Lalumière, președinte al Maison de l’Europe și al Asociației Europene a Școlilor de studii politice ale Consiliului Europei, Raluca Moulinier, președinte al  Asociației Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forêt. Din partea Consiliului Județean Bacău, Luciana Pascu-Cârlan, consilier în cadrul Direcției dezvoltare durabilă și managementul proiectelor  a transmis mesajul președintelui, Sorin Brașoveanu.
  Au fost prezentate publicului francez personalități marcante ale meleagurilor băcăuane care, prin anvergura creațiilor artistice și-au pus amprenta asupra culturii universale. Este vorba despre Vasile Alecsandri, Tristan Tzara, George Enescu dar și scriitori contemporani care au contribuit la îmbogățirea patrimoniului cultural.

În cadrul colaborării demarate în 2015 dintre Consiliul Județean Bacău și Asociația Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forêt au avut loc numeroase inițiative și acțiuni concretizate în proiecte comune de care au beneficiat atât comunități din județul Bacău cât și din Saint-Leu-la-Forêt. Unul dintre acestea, adevărat proiect de suflet, oferă „Un altfel de sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale băcăuane de pe Valea Zeletinului”, mai precis, copiilor din comunele Colonești, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești. În fiecare an, copiii școlilor implicate în proiect, învață și își consolidează cunoștințele de limbă franceză, într-un sistem interactiv care presupune atât studiu în clasă cât și învățare în activități comune cu colegi din Franța, acțiuni care au loc în județul Bacău dar și în Saint-Leu-la-Forêt.