Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Educatia timpurie incluziva de calitate ofera sansa unui viitor mai bun tuturor copiilor

Miercuri 27.03.2019 15:00


    Consiliul Județean Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, Asociația Internațională Step by Step, Ministerul Educației Naționale și UNICEF în România au lansat astăzi, 27 martie 2019, la Bacău, proiectul „România crește cu tine - Educația timpurie, o investiție în viitor”.   
    Scopul acestui proiect care se va derula în perioada 2019–2022 este să contribuie la dezvoltarea politicilor publice în domeniul educației timpurii și la îmbunătățirea cadrului de implementare a acestora la nivel național, județean și local, asigurând astfel, dreptul tuturor copiilor la educație timpurie incluzivă de calitate.
     11 comunități din județul Bacău, respectiv Bacău, Onești, Târgu Ocna, Moinești, Comănești, Buhuși, Dărmănești, Balcani, Blăgești, Dofteana și Poduri, vor beneficia de implicarea mai multor echipe de specialiști (din domeniul educației, al sănătății, al protecției sociale, ONG-uri, culte religioase, oameni de afaceri etc.) pentru a dezvolta strategii în domeniul educației timpurii adaptate fiecărei comunități în parte.
    „Salutăm acest nou proiect-pilot pe care UNICEF-ul îl inițiază în județul Bacău. Este un proiect pentru viitor, pentru că se adresează copiilor și ei sunt viitorul, dar, în egală măsură, vizează și prezentul, pentru că se adresează și părinților”, a declarat Silviu Ionel Pravăț, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău.
    La nivelul fiecărui județ vor lucra facilitatori județeni, cu rol activ în organizarea și derularea procesului de colaborare și coordonare dintre toți actorii implicați.
    În ultimii ani, România a înregistrat o serie de progrese în ceea ce privește educația timpurie. Participarea la educația timpurie a copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani a crescut de la 75% în 2006, la 91% în 2016. De asemenea, Parlamentul a adoptat recent propunerea legislativă privind finanțarea educației ante-preșcolare și obligativitatea frecventării grădiniței gradual. Cu toate acestea, accesul copiilor vulnerabili la educație timpurie de calitate este limitat de sărăcie, lipsa serviciilor la nivelul comunității, subfinanțarea educației și, în special, a educației ante-preșcolare în România în comparație cu alte state europene.
    „Numeroase studii internaționale și experiențele practice din România au demonstrat că investiția în educația timpurie de calitate are cele mai bune rezultate pe termen lung. Prin parteneriatul dintre autorități județene și locale, mediul de afaceri și cel non-guvernamental, profesioniști și părinți, vor fi înființate, adaptate și îmbunătățite serviciile de educație și îngrijire timpurie incluzivă de calitate cele mai potrivite fiecărei comunități. Astfel, toți copiii și, în special, copiii dezavantajați, din familii sărace sau cei cu dizabilități, vor avea șansa unui viitor mai bun”, a spus Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.
    La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor județene și locale din domeniul educației, sănătății și asistenței sociale, profesioniști din serviciile de educație timpurie, autorități, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri din județul Bacău și jurnaliști.
    UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei timpurii până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. UNICEF este susținut financiar integral prin contribuțiile voluntare ale persoanelor fizice, corporațiilor, fundațiilor și ale guvernelor.

Galerie foto