Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Vorbim despre SANATATE!

Miercuri 06.03.2019 16:00


    Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a susținut astăzi, 6 martie 2019, la Consiliul Județean Bacău o conferință de presă în care au fost prezentate concluziile discuțiilor purtate cu primarii și managerii de spitale din județ pe tema Masterplan-ului pentru sănătate. Alături de ministrul Sorina Pintea s-au aflat senatorul Dragoș Benea, directorul Direcției de Sănătate Publică, Alin Năstase, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Marius Savin și managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău, Adrian Popa.
    Ministrul Sănătății a avut o serie de discuții aplicate cu reprezentanții fiecărui UAT unde există spitale iar concluziile sunt categorice: unde s-au propus planuri de rentabilizare și reconfigurare a unităților medico-sanitare nu vor exista închideri de unități, nici reduceri a numărului de paturi sau disponibilizări de personal. În cadrul discuțiilor au fost analizați indicatorii relevanți pentru funcționarea fiecărei secții spitalicești iar acolo unde acești indicatori se situează sub pragul de rentabilitate de 80%, va exista o reconversie a numărului de paturi. Concret, la secția de chirurgie a Spitalului din Comănești, la această oră, indicele de utilizare a paturilor este de 24%, ceea ce înseamnă că 20 din 30 de zile paturile nu sunt ocupate. Reconversia paturilor, ceea ce aduce după sine și rentabilizarea presupune ca un număr de 5 paturi din secția de chirurgie să fie transferate pentru spitalizarea de zi.
“Am inițiat aceste discuții, am analizat indicatorii de bază și activitatea fiecărei secții tocmai din dorința de a fi cât mai realiști în procesul de eficientizare și rentabilizare a sistemului medical din România. Masterplan-ul în forma inițială era un document bazat pe o serie de indicatori din 2015 iar soluțiile propuse erau în neconcordanță cu realitățile din 2019. Prioritatea noastră a fost să realizăm o radiografie cât mai completă a unităților medico-sanitare astfel încât procesul de reconversie și eficientizare să fie orientat spre scopul ultim al măsurilor – acordarea serviciilor medicale de care pacientul are nevoie”, a precizat ministrul Sorina Pintea. Aceasta a subliniat și faptul că Masterplan-ul este un document obligatoriu pentru atragerea fondurilor europene, prioritară fiind elaborarea lui într-o formă care să reflecte cât mai fidel realitatea sistemului medical și nevoile reale ale pacienților.
    La rândul său, senatorul Dragoș Benea a făcut afirmația că “este momentul ca fiecare manager de spital să facă o analiză foarte atentă a indicatorilor specifici și a activității fiecărei secții. Nu se dorește tăierea numărului de paturi sau închiderea spitalelor însă, acolo unde nu se iau în calcul propunerile de reconversie este foarte posibil să se ajungă în situații limită. Logica realității este foarte simplă în acest caz: alocarea corespunzătoare a numărului de paturi, în raport cu numărul de cazuri raportate duce la o mai bună utilizare a sumelor decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Ceea ce, implicit, înseamnă bani mai mulți pentru medicamente, consumabile medicale sau servicii medicale adaptate pacientului”.
Afirmația a fost completată cu exemplul concret al Maternității din Bacău. Pe de o parte, gradul de ocupare al paturilor pe această secție este de 50%, pe de altă parte există secții, ca de pildă medicina internă sau nefrologia, care au un grad de utilizare mult peste medie. Reconversia (și echilibrarea veniturilor și cheltuielilor) înseamnă că paturile nefolosite vor fi puse la dispoziția secțiilor unde există deficit.
    “Nu ne dorim să închidem spitale, nici să reducem numărul de paturi. Pentru că, dincolo de statistici, analize și indicatori, vorbim despre un singur lucru – despre sănătate! Și despre capacitatea de a oferi pacienților serviciile de care au nevoie!”, a fost concluzia ministrului Sănătății, Sorina Pintea.    

Galerie foto