Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Moment de bilant la Consiliul Judetean Bacau

Vineri 28.12.2018 12:30


    Consilierii județeni s-au reunit astăzi, 28 decembrie 2018, în ultima ședință a acestui an, printre invitații participanți aflându-se și parlamentarii băcăuani.
    Pe ordinea de zi, alături de hotărârile supuse dezbaterii în plen s-a aflat și o retrospectivă a proiectelor importante ale județului, aflate în diverse stadii de implementare.     Senatorul Dragoș Benea a realizat o trecere în revistă a împlinirilor dar și a minusurilor înregistrate la obiective din diverse sectoare ale infrastructurii.
    O reușită importantă în anul 2018 se referă la Aeroportul Internațional ”George Enescu” unde, Comisia Europeană a certificat proiectele de modernizare ale infrastructurii aeroportuare și a aprobat recuperarea unei sume de aproximativ 7 milioane de Euro, bani investiți de către Consiliul Județean Bacău în modernizarea aeroportului. Suma provenită din ”retrospective” va fi folosită pentru finalizarea modernizării pistei. Trebuie menționat și faptul că din noiembrie 2018, Aeroportul ”George Enescu” este certificat ca și aeroport internațional, în condițiile existenței unui trafic de peste 200 000 de pasageri pe an dar și al proiectelor de modernizare aflate în diverse stadii de execuție.
    Infrastructura rutieră a reprezentat un important punct al momentului de bilanț, cu atât mai mult cu cât, în decursul lunii decembrie 2018 a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectarea și execuția Centurii Ocolitoare a municipiului. Proiectul care, din totalul de 31 de kilometri de drum construit, cuprinde 16 kilometri - în profil de autostradă va fi realizat în decurs de 30 de luni, fiind printre cele mai importante pentru băcăuani. Senatorul Dragoș Benea a amintit și despre tronsonul de autostradă Bacău – Brașov, obiectiv puternic susținut de către parlamentarii băcăuani. De altfel, pe data de 6 decembrie a acestui an a fost prezentat la Ministerul Transporturilor un studiu de rentabilitate, realizat de compania de consultanță a Comisiei Europene, studiu ce demonstrează viabilitatea acestui proiect, atât în termeni de costuri mai reduse cât și de o mai mare rapiditate și ușurință în execuția lucrărilor.
    Obiectivele aflate pe lista investițiilor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (P.N.D.L) I și II beneficiază de o alocare totală de peste 242 de milioane de Euro. Astfel, pentru lucrările începute în cadrul P.N.D.L. I, care a fost demarat în 2013, suma alocată este de 62 de milioane de Euro, din care au fost decontate 51 de milioane cu un grad de absorbție de 82%. Cauza principală a gradului (încă) inadecvat de absorbție sunt constructorii care, de multe ori licitează fără a avea putere financiară și la prețuri nerealiste.
    Pentru cele 189 de proiecte vizate prin P.N.D.L. II (care a început în iulie 2017) suma alocată este de 182 de milioane de euro, din care au fost decontate 4,6 milioane, deci un grad de absorbție de 2,57%.
    Alocările pe domenii includ investiții pentru drumuri și poduri, în valoare de 150 de milioane de euro, alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate – 60 de milioane de euro, reabilitări și modernizări ale unităților de învățământ și sanitare – 31 de milioane de euro.
    Segmentul de sănătate s-a bucurat de investiții importante în ultimii doi ani care vor continua în 2019. De altfel, în luna decembrie 2018 a fost semnat contractul de finanțare pentru Reabilitarea și Modernizarea Pavilionului Vechi de la Spitalul Județean de Urgență Bacău, proiect ce va beneficia de peste 6,5 milioane de Euro și care va fi finalizat în aproximativ 30 de luni. În perspectivă, portofoliul de proiecte pentru S.J.U. include realizarea unui al doilea buncăr la Secția de radioterapie.
    Un obiectiv propus pentru anul 2019 este implicarea activă a Consiliului Județean Bacău în susținerea celor 7 Grupuri de Acțiune Locală (G.A.L.) din județul Bacău, entități care au numeroase proiecte cu fonduri europene câștigate și pentru care suportul instituțional este benefic. 
   

Galerie foto