Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Biologia si dezvoltarea durabila

Joi 06.12.2018 13:00
 
 
Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează în perioada 6 -7 decembrie 2018, începând cu ora 11 00, simpozionul științific „Biologia și dezvoltarea durabilă”. Simpozionul este deja o tradiție în viața științifică și culturală a Bacăului, în acest an ajungând la ediția a XVI – a.
În acest an, alături de specialiștii băcăuani vor fi prezenți specialiști în biologie, cercetători, muzeografi, doctori și doctoranzi, precum și profesori universitari din instituții de prestigiu din țară (Iași) și din Republica Moldova (Chișinău).
În cadrul lucrărilor simpozionului  a avut loc și vernisajul expoziției temporare “O lume dispărută”. Expoziția aduce în atenția publicului larg aspecte privind formarea Pământului și diversitatea speciilor care au populat Terra în trecutul geologic. Lumea vie actuală reprezintă mai puțin de 1% din numărul total de specii apărute pe planeta noastră din timpurile cele mai îndepărtate și până în prezent. Prin urmare, au dispărut cu desăvârșire mai mult de 99% din totalul speciilor care au existat cândva pe Pământ. Astfel, în cadrul expoziției sunt prezentate informații cu privire la diverse specii din trecutul geologic al planetei noastre precum și teorii privind cauzele dispariției acestora.
Sunt expuse eșantioane fosile a peste 100 de specii dintre care: Paradoxides bohemicus - trilobiți (artropode marine care au dispărut acum 250 de milioane de ani), Choerolophodon anatolicus (dispărut acum 5,3 miloane de ani), Ursus spaelaeus - urs de peșteră (dispărut acum 27800 de ani), Mammuthus primigenius - mamut lânos (dispărut acum cca. 3000 de ani)  ș.a.
Publicul vizitator poate admira și replici în mărime naturală ale unor animale preistorice precum Kelenken guillermoi – pasăre gigant care a trăit acum 15 milioane de ani sau Pterygotus anglicus – artropod gigant care a trăit acum 400 milioane de ani. De asemenea, vizitatorii pot descoperi și fascinanta lume a dinozaurilor, oferindu-li-se posibilitatea de a observa reconstituiri ale unor specii de dinozauri  - Australovenator wintonensis (a trăit acum 95 milioane de ani) sau Tyrannosaurus rex (a trăit acum 68-65  milioane de ani).
Cei interesați sunt invitați să pășească pe o scară a evoluției geologice a planetei noastre, putând astfel identifica reprezentanți ai diferitelor ere geologice.
    Expoziția a fost realizată în parteneriat cu specialiști de la Facultatea de Geografie și Geologie, Facultatea de Biologie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași și de la Muzeul de Istorie Naturală din Iași.

Galerie foto