Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire

Joi 29.11.2018 14:00
În ziua de 22 noiembrie 2018, la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești a avut loc Concertul de  lansare a albumului „Cântări psaltice românești compuse între 1859 - 1918”.

Concertul de gală face parte din proiectul „Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire”, demarat de către Asociația Culturală ”Filomelos” și finanțat de Consiliul Județean Bacău, în baza Legii 350. Parteneri ai proiectului sunt Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești și Protopopiatul Moinești, alături de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Protopopiatul Onești.

„Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire” este un demers cultural care și-a propus aducerea la lumină, în anul Centenarului Marii Uniri, a unor cântări psaltice compuse (sau traduse) în răstimpul celor două Uniri (1859 - 1918). Evidențierea acestor piese prin lansarea discului audio „Cântări psaltice românești compuse între 1859 - 1918”, reprezintă o modalitate de prețuire a efortului acelor timpuri, când contextul social- politic nu era unul favorabil valorizării muzicii psaltice. Apreciem implicarea și deschiderea echipei Consiliului Județean Bacău, mai ales în ceea ce privește promovarea valorilor tradiționale românești dar și a cântului bizantin ce aduce liniște în suflete și întărește credința,  dat fiind faptul că întotdeauna pe români i-au unit Biserica neamului, limba și credința”, a subliniat Paula Cautiș, managerul de proiect și președintele Asociației ”Filomelos”.

Concertul de gală a încheiat turneul de promovare susținut de membrii Corului psaltic ”Filomelos” în localitățile Bacău, Agapia, Târgu Ocna, Moinești, Comănești  și Sascut.