Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Bacauanii stiu sa isi cinsteasca eroii

Marti 20.11.2018 16:00


    Unul dintre cele mai importante evenimente ale Anului Centenar, reeditarea „Zborului Marii Uniri” a fost sărbătorit marți, 20 noiembrie 2018, la Bacău, cu fastul cuvenit. Oficialități, reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, ai Instituției Prefectului Județul Bacău, Consiliului Județean Bacău, Primăriei municipiului Bacău, primari ai UAT-urilor din județ dar și reprezentanți ai Primăriei Rădăuți și Costești, din Raionul Ialoveni, Republica Moldova, mass media, elevi și cetățeni, toți au omagiat gestul eroic al echipajului Niculescu-Precup de acum 100 de ani, gest care a avut o importanță deosebită pentru Marea Unire din 1918. Printre invitați s-au numărat Astrid Mallet, nepoata aviatorului Vasile Niculescu, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Dumitru Fulea precum și general (r.) Necolae Petrescu, președintele A.R.P.I.A., filiala Bacău.
    Reamintim că, în urmă cu 100 de ani, pe 23 noiembrie 1918, din Bacău pleca spre Câmpia Libertății de la Blaj un aparat de zbor pilotat de cel care avea să se numere printre eroii Marii Uniri, aviatorul Vasile Niculescu. Acesta ducea românilor de peste munți, alături de un sac plin cu manifeste și scrisoarea primului ministru, Ion C. Brătianu adresată Consiliului Național Român Central prin care se comunica, oficial, dorința de unire a Moldovei cu Ardealul dar și faptul că armata română, cantonată în trecătorile Munților Carpați, susținea pe deplin demersul Unirii. Acest mesaj era hotărâtor pentru convocarea Marii Adunări de la Alba Iulia.
    Festivitățile zilei de 20 noiembrie 2018 au debutat la ora 10.30 cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare și intonarea Imnului de stat, urmată de o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți.
    Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu și primarul muncipiului, Cosmin Necula au înmânat echipajului format din căpitan comandor Patrichi Daniel și căpitan comandor Paraschiv Dan, documentele care vor ajunge la Blaj și cărora li se va da citire pe Câmpia Libertății.
    În cadrul ceremoniei, Astrid Malet, nepoata pilotului Vasile Niculescu a primit titlul de Cetățean de Onoare post-mortem al municipiului Bacău, acordat pilotului aviator.
    Momentul culminant al manifestării a fost zborul elicopterului care, pornit spre Blaj a survolat Piața Tricolorului iar echipajul a împrăștiat manifeste, reiterând momentul de acum 100 de ani.
    ”Iată-ne ajunși la 100 de ani de la Marea Unire, de la realizarea unui vis pentru care au luptat mai multe generații și care s-a înfăptuit în anul 1918, când, profitând de contextul internațional, românii au știut să întoarcă în favoarea lor hotărârile Marilor Puteri.
    Acum, la Centenar, cred că trebuie să ne amintim de suferințele și de greutățile pe care soldații, dar și civilii, le-au avut de îndurat în acei ani teribili. Și să ne înclinăm în fața unor oameni care au știut să lupte până la capăt în numele unei idei nobile, însuflețiți de credința că pământul românesc este tot ceea ce au mai important. Lor le datorăm ceea ce suntem astăzi. Zecilor de mii de soldați căzuți la datorie și milioanelor de români care au îndurat frigul, mizeria și tifosul în cumplita iarnă 1916-1917. Fiecăruia dintre românii care, în felul său, a contribuit la realizarea Unirii. Avem datoria de a nu-i uita și de a continua ceea ce au făcut ei”, a arătat președintele Sorin Brașoveanu în alocuțiunea rostită cu acest prilej.
    La rândul său, vicepreședintele Consiliul Județean Alba, Dumitru Fulea a dat citire mesajului transmis de către președintele Ion Dumitrel: ”de aici, din Bacău, a plecat, în ziua de 23 noiembrie 1918, un avion militar pilotat de  locotenentul aviator Vasile Niculescu și de căpitanul ardelean Victor Precup, pe ruta Bacău – Blaj și retur. Cu siguranță, mesajul documentelor transmise de cei doi era unul excepțional, de susținere de către românii din vechiul regat a actului ce avea să aibă loc la Alba Iulia peste câteva zile, și anume faptul că armata română, remobilizată, înainta cu greu prin trecătorile munților, dar pătrunsese deja în Transilvania și ,,vine cu dragoste de frați să anunțe și locuitorilor străini de pe aceste meleaguri românești că vin în numele păcii și al libertății tuturor neamurilor”. În semn de omagiu pentru acești piloți care și-au riscat viața pentru țară, refacem astăzi zborul Bacău - Blaj, convinși că avem datoria de a nu îi uita pe înaintași, dar și pentru a sublinia legăturile simbolice între români”.

    Ceremoniile s-au încheiat cu parada militară a Regimentului de Flotilă 95 Aeriană Bacău și cu un program artistic oferit de formația ”Haiducii” din Costești, Republica Moldova.
    În continuarea evenimentelor din Piața Tricolorului, cu începere de la ora 12.30, Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” din Bacău a fost gazda simpozionului ”Centenarul Zborului Marii Uniri” ale cărui lucrări vor continua și în cursul zilei de miercuri, 21 noiembrie 2018.
   

Galerie foto