Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Centenarul Zborului Marii Uniri, 20 noiembrie 2018 - Piata Tricolorului din Bacau

Joi 15.11.2018 16:00
În urmă cu 100 de ani, pe 23 noiembrie 1918, din Bacău pleca spre Câmpia Libertății de la Blaj un aparat de zbor pilotat de cel care avea să se numere printre eroii Marii Uniri, aviatorul Vasile Niculescu. Acesta ducea românilor de peste munți, alături de un sac plin cu manifeste și scrisoarea primului ministru, Ion C. Brătianu adresată Consiliului Național Român Central prin care se comunica, oficial, dorința de unire a Moldovei cu Ardealul dar și faptul că armata română, cantonată în trecătorile Munților Carpați, susținea pe deplin demersul Unirii. Acest mesaj era hotărâtor pentru convocarea Marii Adunări de la Alba Iulia.
    O iarnă aspră, cu temperaturi de – 40 de grade a făcut ca singura modalitate de comunicare între Moldova și Ardeal să fie avionul iar Vasile Niculescu împreună cu membrii echipajului și-au asumat acest zbor, conștienți atât de misiunea crucială pe care o aveau de îndeplinit cât și de posibilitatea eșecului. N-au eșuat. Au zburat la 2 600 de metri altitudine, cu un avion Farman 40, împrumutat de la aviația franceză, fără parașute, fără armament, cu carlinga deschisă pe tot parcursul zborului. Pentru a supraviețui temperaturilor scăzute, singura soluție a fost ca participanții la zbor să își protejeze pielea cu un strat gros de parafină.   
    În după amiaza zilei de 23 noiembrie avionul a aterizat la Blaj unde a fost întâmpinat de mulțimea entuziastă care a însoțit membrii echipajului la Palatul Mitropolitan. La 6 seara, în ședința festivă s-a luat hotărârea ca echipajul Niculescu-Precup să revină la Bacău și să anunțe că românii din Transilvania se vor uni cu țara. La întoarcerea în Moldova, avionul aducea cel mai important document pentru înfăptuirea visului de secole al românilor, document ce consfințea dorința românilor de pe ambele părți ale Carpaților de a fi o singură nație. 
    Pentru a rememora și a cinsti aceste momente istorice esențiale pentru istoria noastră, Consiliul Județean Bacău organizează, în perioada 19-20 noiembrie 2018, „Caravana Unirii”, proiect cuprinzând o suită de activități dedicate Centenarului Marii Uniri.
    Momentul culminant al evenimentelor va fi reeditarea „Zborului Marii Uniri", din data de 20 noiembrie, acțiune prin care autoritățile din județul Bacău și județul Alba și-au propus să refacă misiunea aeriană de la Bacău la Blaj. Zborul va avea loc în data de 20 noiembrie 2018 cu plecare din Bacău și sosire la Blaj, pe Câmpia Libertății. Echipajul va duce mesajul simbolic al autorităților publice băcăuane și va aduce la Bacău, mesajul autorităților din Blaj.
    Cu această ocazie, o delegație a județul Bacău formată dintr-un număr de aproximativ 160 de persoane va fi prezentă, în data de 20 noiembrie 2018, pe Câmpia Libertății de la Blaj, pentru a întâmpina echipajul misiunii aeriene sosite de la Bacău. Din delegație vor face parte: elevi, participanți și premianți la olimpiade și concursuri naționale, profesori, consilieri județeni, reprezentanți ai administrației publice și ai autorităților publice județene, reprezentanți ai mass-mediei locale și regionale.
    Delegația județului Bacău, sosită la Blaj cu 3 autocare și alte mijloace de transport (autoturism, tren), se va alătura „Convoiului Unirii" pentru a se deplasa la Alba Iulia, unde va participa la acțiunile cultural-istorice dedicate Centenarului Marii Uniri.
Totodată, la Muzeul National al Unirii, va avea loc un schimb de mesaje între reprezentanții celor două consilii județene și se va dărui județului Bacău, de către Președintele Consiliului Județean Alba, macheta avionului Farman - F40 iar județul Bacău, prin reprezentantul Consiliului Județean Bacău, va oferi județului Alba bustul din bronz al maiorului (r) Vasile Niculescu.
   
Programul manifestărilor
Marți, 20 noiembrie 2018

10.30 - Primirea invitaților,
           Trecerea în revistă a Gărzii de Onoare,
10.35 - Intonarea Imnului de stat,
10.40 - Tedeum,
10.50 - Ceremonia de predare a documentelor care se transmit către Blaj,
11.05 - Plecarea piloților spre aerodrom,
11.10 - Alocuțiuni privind importanța zborului Marii Uniri,
           Înmânarea doamnei Astrid Mallet - nepoata pilotului, a titlului de «Cetățean de Onoare Post Mortem al municipiului Bacău», pilotului-aviator Vasile Niculescu,
12.00 - Parada militară,
12.30 - Complexul Muzeal «Iulian Antonescu» Bacău
           Lucrările simpozionului «Centenarul Zborului Marii Uniri»,

Miercuri, 21 noiembrie 2018 - Complexul Muzeal «Iulian Antonescu» Bacău
10.00 - Lucrările simpozionului «Centenarul Zborului Marii Uniri»,
14.00 – Masă rotundă.

Fisiere atasate

20 noiembrie 2018 - Centenarul Zborului Marii Uniri - Afișul evenimentului

Descarca fisier