Judetul Bacau, o familie mai mare

Marti 13.11.2018 09:00

Semnarea Înțelegerilor de Cooperare și Înfrățire între Județul Bacău și Raioanele Rîșcani, Orhei și Soroca din Republica Moldova

În perioada 07-11 noiembrie 2018, președintele Sorin Brașoveanu împreună cu o delegație a Consiliului Județean Bacău a efectuat o serie de vizite oficiale la invitația partenerilor din partea stângă a Prutului.  Au fost semnate, cu acest prilej, trei  înțelegeri de cooperare și înfrățire cu raioanele Rîșcani, Orhei și Soroca scopul comun fiind identificarea priorităților și posibilităților de colaborare între cele trei raioane și județul Bacău. Astfel, miercuri, 7 noiembrie 2018, delegația Consiliului Județean Bacău s-a aflat în raionul Rîșcani, unde a fost întâmpinată de elevii Liceului Teoretic ,,Silvian Lucaci’’, de reprezentanții administrației și serviciilor publice și de antreprenorii din mediul privat.
     Președintele Sorin Brașoveanu a subliniat, în acest context, dorința și deschiderea spre colaborare a instituției pe care o reprezintă - Consiliul Județean Bacău- și a punctat aspecte privind sectoarele prioritare disponibile pentru schimb de experiență și oportunitățile pentru întreprinderile și instituțiile din Rîșcani care se pot valorifica în județul Bacău, vorbind despre sfera socială, culturală, educațională, turism, dar și sectorul privat, agrar și economic.
     La rândul său, președintele raionului, Iurie Urzică și-a exprimat convingerea că semnarea Înțelegerii de Cooperare este un pas înainte în derularea unor parteneriate benefice pentru comunitățile moldovene și băcăuane. “Considerăm evenimentul, unul istoric pentru ambele unități teritorial-administrative. Prin această înțelegere au fost stabilite prioritățile de cooperare bilaterală pe diferite domenii și mă bucur să pot spune că am identificat deja o serie de oportunități de cooperare în domeniile social, economic, administrativ, cultural și educație” a precizat Iurie Urzică.
      Un alt eveniment la care a participat delegația Consiliului Județean Bacău, în cadrul vizitei în Republica Moldova a fost Forumul Zonal de Arhitectură și Urbanism, care a avut loc la Orhei în perioada 07-08 noiembrie 2018. Desfășurat sub egida ,,Cultura noastră – un martor și un fundament al continuității”, și aflat la cea de-a patra ediție, evenimentul a fost inclus în cadrul proiectelor „Anului European al Patrimoniului Cultural-2018’’. Participarea oficialilor băcăuani la manifestare a fost dată de necesitatea găsirii de soluții care să accelereze rezolvarea problemelor de organizare teritorială, a căilor de comunicație, a stării demografice și a condițiilor de mediu specifice acestei zone geografice și pentru recuperarea decalajelor față de celelalte regiuni ale Europei.
Alături de reprezentanții Consiliului Județean Bacău s-au aflat omologi de la Consiliul Județean Neamț, arhitecți și urbaniști din Bacău, Neamț, Iași, București și respectiv arhitecți și urbaniști din Republica Moldova.
"Faptul că, împreună cu dumneavoastră, celebrăm în Anul European al Patrimoniului Cultural atât Hramul orașelor din Republica Moldova cât și împlinirea unui secol de la Marea Unire a României consider că este un bun prilej ca prin dezbaterile organizate să descoperim și să apreciem patrimoniul cultural și să contribuim la consolidarea sentimentului de apartenență la spațiul european comun. Sperăm ca prin prezența noastră aici să contribuim la declanșarea unei schimbări reale în modul în care ne apreciem, ne protejăm și ne promovăm patrimoniul, astfel încât să găsim soluții și moduri inteligente de conservare, gestionare și reutilizare a patrimoniului care să aducă beneficii pe termen lung cetățenilor", a declarat președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, în cadrul lucrărilor Forumului.
Cu ocazia vizitei în raionul Orhei, delegația băcăuană a participat și la semnarea Înțelegerii de Înfrățire cu raionul menționat, președintele Consiliului Raional Orhei, Tudor Golub fiind de părere că: "Acest acord este un act important care presupune o colaborare pe mai multe domenii domenii, obiectivul comun fiind îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii, dimensiunii economice și promovarea reciprocă a potențialului uman, dar și turistic din ambele unități administrative", a declarat președintele.
Cel de-al treilea semnatar al Înțelegerii de Cooperare și Înfrățire cu județul Bacău a fost Raionul Soroca, unde oficialii Consiliului Județean Bacău s-au aflat în data de 10 noiembrie 2018. La evenimentul de semnare a documentului au fost prezenți reprezentanți ai administrației publice din raion, prilej cu care președintele Consiliului Raional Soroca, Ghenadie Muntean și-a reafirmat dorința de a dezvolta proiecte comune care să aducă plusvaloare părților implicate.
Conform Înțelegeriilor de Cooperare și Înfrățire, unitățile administrativ-teritoriale pot identifica proiecte de dezvoltare economică și socială, care să beneficieze de susținerea financiară a Uniunii Europene, și pot încheia parteneriate de colaborare pentru realizarea și finanțarea din bugetele lor locale a unor obiective de investiții la nivelul celor două comunități în conformitate cu legislațiile în vigoare în statele lor.
În cadrul deplasării în Republica Moldova, delegația băcăuană, condusă de președintele Sorin Brașoveanu a vizitat și o serie de obiective economice dar și monumente istorice, din patrimonial cultural comun, cu o conotație aparte în Anul Centenar.