Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Vernisaj dedicat Centenarului la Complexul Muzeal ''Iulian Antonescu''

Vineri 02.11.2018 13:00

Vineri, 02 noiembrie 2018, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău a fost gazda vernisajului expoziției „Centenarul Zborului Marii Uniri”, manifestare desfășurată sub egida Anului Centenar.
Activitatea este parte dintr-un proiect mai amplu intitulat Zborul Marii Uniri, finanțat, alături de alte două proiecte, de Ministerul Culturii și Identității Naționale, toate acestea fiind dedicate aniversării a 100 de ani de la Marea Unire.
Prin acest demers expozițional, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”  a propus publicului vizitator și iubitorilor istoriei naționale o pagină importantă din lupta pentru unitate națională și anume zborul efectuat de eroul aviator Vasile Niculescu de la Bacău la Blaj, pe data de 23 noiembrie 1918.
În contextul în care românii din Transilvania pregăteau Marea Adunare de la Alba Iulia, a fost necesar contactul între oficialitățile române de la Iași – Regele Ferdinand, guvernul I.I.C. Brătianu și Parlamentul român cu patrioții transilvăneni. În condițiile unei ierni foarte grele, soluția adoptată a fost cea a unui zbor peste munți cu un avion Farman 40, pilotat de eroul aviator Vasile Niculescu. Importanța zborului a fost deosebită pentru transilvăneni și pentru reușita Marii Adunări de la 1 Decembrie 1918.
În cadrul expoziției sunt prezentate documente referitoare la cariera pilotului Vasile Niculescu și zborul realizat. De asemenea, sunt etalate elemente de armament, de ținută militară, medalii și decorații, alte piese tridimensionale și fotodocumentare menite să redea atmosfera perioadei luptei pentru unitate națională.
La realizarea expoziției au colaborat, alături de muzeul băcăuan, Muzeul Național al Aviației Române, Muzeul Militar Național – Filiala Bacău, Arhivele Naționale Bacău, ARPIA – Filiala Bacău.
Expoziția a fost prezentată de prof. Dan Ramf (Muzeul Național al Aviației Române), prof. Mihaela Băițan (director, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, filiala Bacău) și gen. Fl. aer. (r) Necolae Petrescu (președinte, ARPIA – Filiala Bacău).

Galerie foto