Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Bacaul, capitala astronomiei nationale

Joi 01.11.2018 13:00
În perioada 06-08 noiembrie 2018, Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din Bacău va fi gazda „Forumului Național al Utilizatorilor SKY Explorer” – Sky Explorer Users Forum – workshop la care participă specialiști de la 7 Planetarii din România și Republica Moldova, precum și specialiști ai R.S.A. Cosmos din Franța și România.
Manifestarea se desfășoară sub egida sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și este dedicată împlinirii a 100 ani de la moartea astronomului Victor Anestin (5 Noiembrie 1918).
Prima zi, 06.11.2018 va începe la ora 1100 cu prezentarea astronomului Victor Anestin urmată de Vernisajul expoziției temporare „Astronautica mileniului III”, în sala de expoziții temporare a Observatorului Astronomic Bacău.
Expoziția prezintă cel mai important program spațial al acestui început de mileniu, și anume explorarea planetei Marte cu ajutorul unor echipaje de astronauți. Prima etapă a programului o reprezintă plasarea pe orbită în jurul Pământului a Stației Spațiale Internaționale și desfășurarea la bordul acesteia a unei serii de experimente științifice cu caracter preponderent medical și biologic, prin intermediul cărora se studiază modul în care se adaptează traiului în microgravitație atât organismul uman  cât și alte organisme vii. Este prezentată apoi următoarea etapă, reluarea misiunilor cu oameni la bord către Lună. Agenția Spațială Europeană pregătește construirea unei baze lunare cu ajutorul tehnogiei imprimării 3D, stabilirea unei baze pe Lună constituind un pas important în atingerea scopului final de a trimite oameni pe planeta Marte. În același timp, Agenția Aerospațială Americană (NASA) colaborează cu agențiile spațiale ale Rusiei, Europei Japoniei și Canadei în cadrul unui proiect de construcție a primei stații spațiale lunare, numită Platforma-Portal Orbitală Lunară. De la bordul acestei stații spațiale lunare, NASA va trimite echipaje de astronauți pe suprafața Lunii, cu misiuni cu caracter științific sau de explorare, stația spațială lunară urmând să fie, în același timp, un punct de tranzit pentru zborurile umane către planeta Marte.
Programul zilei mai cuprinde demonstrații realizate de specialiștii francezi cu utilizarea sistemului Sky Explorer și sesiuni de programare pe grupuri de lucru.
Ziua a doua este dedicată prezentării Planetariilor de proveniență, realizate de specialiștii prezenți, și a celor mai noi tehnologii utilizate în planetarii.
Forumul Național al Utilizatorilor SKY Explorer este un prilej pentru specialiștii Observatorului Astronomic din Bacău de a veni în contact cu cele mai noi informații referitoare la tehnologiile utilizate în Planetarii, prezentate de specialiștii din Franța, și constituie, în același timp, un schimb de experiență cu specialiștii din Planetariile din România.

Galerie foto