Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Lectiile istoriei, rememorate la Bacau

Miercuri 24.10.2018 14:00
 
Miercuri, 24 octombrie 2018, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” a fost gazda Simpozionului Național „Bacăul – Capitala rezistenței și victoriilor întregirii naționale”. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bacău iar acest proiect este primul dintre cele patru proiecte finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul Anului Centenar.
Simpozionul a debutat cu un moment emoționant – intonarea imnului de stat de către Fanfara Garnizoanei din Bacău, urmat de vernisajul expoziției „Marea Unire în documente și simboluri”, prezentată de prof. dr. Anton Coșa.
Au urmat lansarea volumelor „Monografia  Filialei Bacău 'General Eremia Grigorescu' a Asociației Naționale a Veteranilor de Război”, de Gl. fl. av. (rtr) Alexandru Leonov și „Băcăuani în Marele Război și la Marea Unire”, autor Oana-Elena Radu.
Sesiunea de comunicări științifice s-a bucurat de o participare numeroasă, printre lectori aflându-se profesori universitari, istorici, cadre militare care au abordat tematici complexe referitoare la marele moment istoric pe care îl marcăm în acest an – Unirea de la 1918. De altfel, prelegerile vor continua și în cursul zilei de joi. 
Tot pentru ziua de 25 octombrie este programat și un ceremonial militar și religios de Ziua Armatei Române în Parcul Catedralei din Bacău unde va avea loc o slujbă de sfințire și marcarea cu o cruce a locului unde va fi amplasat viitorul  Monument al Eroilor din municipiul Bacău.
Mai mult decât un eveniment cultural, simpozionul care se derulează pe parcursul acestor două zile este un gest firesc de recunoștință și omagiu adus celor care, prin sacrificii, voință și determinare au făcut posibil marele vis al românilor - națiunea română. Istoria ne oferă lecții valoroase care trebuie trăite și asimilate astfel încât marile experiențe ale înaintașilor să devină lecțiile noastre de viață, exemple de urmat și ținte de atins”, a subliniat vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Silviu Pravăț.

Galerie foto