Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Un an cat un veac

Vineri 12.10.2018 09:00

În perioada 17–20 octombrie 2018, la Centrul de Cultură „George Apostu" se va desfășura  „Simpozionul Național de Estetică", manifestare de anvergură națională pe agenda culturală. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău iar ediția din acest an, a XXIII-a, va avea loc sub deviza „Un an cât un veac".
Proiectul „Simpozionul Național de Estetică", unic în plan național și recunoscut internațional a fost inițiat și organizat de Centrul de Cultură „George Apostu" în parteneriat cu Secția de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române, cărora li s-au alăturat în decursul timpului și alte instituții de cultură precum Universitatea „George Bacovia", Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacău și Fundația Bacovia.
Scopul programului constă în reuniunea anuală a unui larg colectiv de profesori universitari, cercetători de la Academia Română, esteticieni, oameni de știință din diverse domenii, istorici, scriitori, artiști plastici, actori, regizori, muzicieni și critici de artă, în vederea analizării și implementării noilor tendințe ale gândirii estetice în strânsă corelare cu reprezentarea fenomenului artistic de înaltă ținută.
Proiectul din acest an urmărește să marcheze drumul formării statului național unitar român și să recunoască marile personalități ale României, prin promovarea culturii și artelor românești în spațiul academic, în rândul oamenilor de cultură, a artiștilor plastici, în mediul de afaceri atât din Bacău, cât și din întreaga țară.
Una dintre temele abordate va fi „Procesul de formare a statului național unitar român (1821-1918)" iar sub această egidă sunt programate o serie de activități cum ar fi: expoziția artistului plastic, unul dintre cei mai importanți pictori contemporani, Tudor Zbârnea, conferința națională de estetică cu tema „Timp și ficțiune", tipărirea albumului de artă „Dispersie temporală" semnat de Tudor Zbârnea, tiparirea Revistei Vitraliu nr. 49 (cel mai important proiect al Centrului de Cultură), recunoașterea excelenței în domeniul teatrului prin acordarea marelui premiu „George Apostu" pentru anul 2018 și patru premii Centenar în cadrul unor festivități de înaltă ținută cultural - artistică, spectacole extraordinare susținute de renumitul actor Dorel Vișan, la Teatrul Municipal Bacovia.
Printre invitații speciali ai ediției din acest an se numără acad. Eugen Simion, acad. Răzvan Theodorescu, acad. Alexandru Boboc, prof.univ.dr. Alexa Visarion, regizor Mircea M. Ionescu și numeroase personalități din Republica Moldova.
Bugetul proiectului este de 46.857 lei din care, contribuția Consiliului Județean este de 40.000 lei.

Galerie foto