Bacaul, capitala rezistentei si victoriilor intregirii nationale

Joi 11.10.2018 08:30

Una dintre acțiunile de amploare pe care le va desfășura Consiliul Județean Bacău în data de 24 octombrie, acțiune derulată sub egida Centenarului, este Simpozionul național – «Bacăul - capitala rezistenței și victoriilor întregirii naționale». Proiectul a fost, de altfel, declarat câștigător în competiția de proiecte lansată pe această temă, a Centenarului, de către Ministerul Culturii și Identității Naționale.
     Scopul evenimentului este de a marca importanța municipiului Bacău și a județului nostru, în timpul Primului Război Mondial și de a evidenția contribuția victoriilor din vara anului 1917 la realizarea dezideratului național - România Mare.
     Dintre toate evenimentele și momentele trăite de locuitorii județului Bacău, meleag de jertfă și victorii, se evidențiază, la loc de cinste, bătăliile purtate între anii 1916-1918. În această perioadă, pe văile Oituzului, Slănicului, Cașinului, Uzului și Trotușului s-au dat lungi și crâncene lupte, care au precedat Ziua cea Mare a Unirii de la 1 Decembrie 1918. Aceste locuri au fost martore ale încleștărilor din prima și până în ultima zi a Războiului de eliberare și întregire națională.
     Pentru ca și județul Bacău să fie la înălțimea importantelor evenimente petrecute acum o sută de ani, Consiliul Județean Bacău, împreună cu partenerii, Filiala Bacău a Asociației Generale a Arhiviștilor din România, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria", Filiala Județeană „Col.Corneliu Chineș" Bacău și Serviciul Județean Bacău al Arhivelor Naționale organizează în perioada 24-25 octombrie 2018, „Simpozionul național Bacăul - Capitala rezistenței și victoriilor întregirii naționale", dedicat Centenarului Primului Război Mondial și înfăptuirii Marii Uniri.
În cadrul simpozionului vor fi lansate volumele:
- Cultul Eroilor - 25 de ani dedicați eroilor neamului, autor col. (r) Paul-Valerian Timofte;
- Monografia Filialei Bacău „General Eremia Grigorescu" a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, autor general (r) Alexandru Leonov;
- Anuarul Arhivelor Naționale Bacău „ACTA BACOVIENSIA".

Fisiere atasate

Simpozion Național «Bacăul - capitala rezistenței și victoriilor întregirii naționale»

Descarca fisier