Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Proiecte de suflet in Anul Centenar

Luni 15.10.2018 08:30


Centenarul Marii Uniri va fi celebrat de către Consiliul Județean Bacău printr-un  proiect de suflet, o inițiativă cu profunde conotații pentru fiecare dintre noi. Este vorba despre proiectul pe care consilierii județeni l-au votat în unanimitate în ultima ședință a Consiliului Județean - "Cinstirea istoriei meleagurilor băcăuane și a memoriei eroilor neamului românesc: Zborul Marii Uniri și eroul Vasile Niculescu". Pe data de 20 noiembrie 2018 va fi rememorat "Zborul Marii Uniri", concomitent fiind programată și inaugurarea bustului pilotului Vasile Niculescu, eroul care și-a făcut datoria față de popor și țară cu onoare, curaj și putere de sacrificiu.
Bustul din bronz al maiorului (r) Vasile Niculescu se va realiza în trei exemplare din dorința ca un exemplar să fie oferit Județului Alba, un exemplar să rămână în Bacău și un exemplar să fie dăruit localității Rădăuți pentru a fi montat la mormântul „pilotului Marii Uniri", acest gest reprezentând un prinos de recunoștință pentru faptele sale de eroism.
Totodată,  rememorarea "Zborului Marii Uniri" din data de 23 noiembrie 1918 când, prin intermediul echipajului Niculescu-Precup autoritățile de la Iași au transmis la Blaj primele mesaje legate de Unire către românii din Transilvania, va „rămâne mărturie a momentului din 1918".
În data de 23 noiembrie 1918, cu o săptămână înaintea Marii Adunări Naționale de la Alba-lulia, de pe aerodromul din Mărgineni au plecat către Blaj prețioase documente ale Marii Uniri (pregătite de guvernul român aflat la Iași, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanți ai Consiliului Național Român din Transilvania, printre alte documente aflându-se scrisoarea primului-ministru Ion I.C.Brătianu pentru Consiliul Național Român Central). Transportul acestora s-a făcut cu un avion Farman-F40, cu carlinga deschisă, fără parașute și fără armament, în prag de iarnă, pe un ger cumplit, peste munți, cu instrumente de navigație rudimentare și fără nici un fel de dirijare de la sol.
Zborul pentru a aduce mesajele moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului până pe Câmpia Libertății de la Blaj a fost executat de către locotenentul aviator Vasile Niculescu și căpitanul Victor Precup. Aterizarea la Blaj a reprezentat un moment istoric extrem de important dar și o performanță de înaltă clasă a aviației militare române.
A doua zi, la întoarcere, echipajul a adus românilor de peste munți și Guvernului României aflat în Moldova, la Iași, o veste mult așteptată: hotărârea entuziastă de unire a Transilvaniei cu România. Echipajul Niculescu-Precup a fost înconjurat de sute de oameni care și-au pus semnătura pe pânza avionului. Era mesajul românilor din Blaj, prin care aceștia își puneau semnătura pe actul Marii Uniri.
Pentru a marca acest eveniment, în 2018, Anul Centenar, o delegație a județului Bacău formată dintr-un număr de aproximativ 160 de persoane - elevi, studenți, profesori, consilieri județeni, reprezentanți ai administrației publice și ai autorităților publice județene, reprezentanți ai mass-media locală și regională, va fi prezentă, în data de 20 noiembrie 2018, pe Câmpia Libertății de la Blaj pentru a întâmpina echipajul misiunii aeriene sosite de la Bacău. Apoi, delegația județului Bacău se va alătura „Convoiului Unirii" pentru a se deplasa la Alba lulia, unde va participa la acțiunile cultural-istorice organizate pe tema Centenarului Marii Uniri. La Muzeul Național al Unirii va avea loc un schimb de mesaje între președinții de consilii județene ale celor două județe și se va dărui județului Bacău, de către Președintele Consiliului Județean Alba, macheta avionului Farman-F40 care în noiembrie 1918 a efectuat „Zborul Marii Uniri", iar județul Bacău va oferi județului Alba bustul din bronz al maiorului (r) Vasile Niculescu.

Galerie foto