Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Pentru doua zile, Bacaul respira istorie

Joi 04.10.2018 15:00
Astăzi, 4 octombrie și mâine, 5 octombrie 2018, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhivele Naționale Bacău, organizează o nouă ediție a Simpozionului Național „Vasile Pârvan”, manifestare de tradiție, aflată în acest an sub egida Centenarului.
Evenimentul aduce în atenție aspecte privind arheologia și istoria națională, a unor personalități din țară și locale, precum și comunicări dedicate vieții spirituale. Multe dintre comunicările ce vor fi prezentate sunt dedicate unor aspecte importante și unor personalități din perioada luptei pentru Unirea cea Mare, realizată în anul 1918 prin adunările plebiscitare de la Chișinău, Cernăuți și Alba-Iulia.

Unul dintre scopurile activităților este încurajarea dialogului între generații, fiind prezente atât personalități recunoscute în domeniu, cât și tineri aflați la începutul carierei, ce vor face cunoscute publicului rezultatele cercetărilor științifice desfășurate. Astfel, la manifestare vor participa specialiști din centre universitare din țară (București, Iași, Suceava), precum și ai unor instituții de cercetare și muzee (Institul de Arheologie Iași, Institutul „A.D. Xenopol” Iași, muzeele din Botoșani, Neamț, Vaslui, Sfântu Gheorghe, Caransebeș, Constanța, Timișoara etc.). Vor fi prezenți specialiști din cadrul Arhivelor Naționale, precum și cadre didactice din Bacău sau din țară cu preocupări în domeniu.
Simpozionul a debutat astăzi, 4 octombrie iar programul sesiunilor de comunicări cuprinde:
•    Conferința științifică: Armata și biserica în timpul Războiului de Reîntregire Națională și a Unirii din 1918, susținută de cercetătorul dr. Corneliu Ciucanu (Centrul de Istorie și Civilizație Europeană Iași);
•    Prezentarea proiectului de reorganizare a expoziției permanente a Muzeului Județean de Istorie Bacău susținută de dr. Elena-Lăcrămioara Istina, Florența Bogdan);
•    In Honorem – prof.univ.dr. Ștefan S. Gorovei la 70 de ani. Laudatio - prezintă prof.dr. Anton Coșa;
•    Lansarea volumelor: „Carpica”, vol. XLVII, 2018 (prezintă prof. Costin Scurtu) și „Acta Bacoviensia”, nr. XIII, 2018 (prezintă prof. Vilică Munteanu);
•    Vernisajul expoziției „Alexandru Artimon și civilizația medievală urbană din sud-vestul Moldovei în secolele XIV-XVII (Bacău-Tg. Trotuș-Adjud)” prezintă dr. Elena-Lăcrămioara Istina.
După amiază, începând cu ora 15,30, se vor desfășura lucrările pe secțiuni: Arheologie; Istorie; Personalități, Muzeografie; Viața religioasă. Lucrările pe secțiuni vor continua și vineri, 5 octombrie, de la ora 09,00.
La realizarea simpozionului au colaborat Asociația Arhiviștilor din România – Filiala Bacău și Fundația Cultural-Științifică „Iulian Antonescu”.

Galerie foto