Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Copiii iau cuvantul într-o consultare cetatenească unica

Vineri 28.09.2018 12:00
Vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Silviu Pravăț a participat joi, 27 septembrie 2018, la Sala Ateneu, la un eveniment inedit -  „Europa Copiilor”. La eveniment s-au aflat, de asemenea, Victor Negrescu, Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene, primarul Cosmin Necula, subprefectul Valentin Ivancea, reprezentantul UNICEF în România Pieter Bult , parlamentari băcăuni.
 Peste 300 de copii și-au făcut vocile auzite într-o consultare cetățenească unică în România, prima de acest fel din Uniunea Europeană, organizată exclusiv pentru copii astfel încât aceștia să își poată exprima opiniile cu privire la viitorul Europei înaintea Președinției României a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.
 Manifestarea, organizată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin intermediul Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene și Institutul European din România (IER), în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău, Inspectoratul Școlar Bacău și UNICEF în România, a evidențiat nevoia participării copiilor și adolescenților în dezbaterile menite să definească viitorul politicilor europene.
 Dezbaterea de la Bacău a fost organizată ca parte a “Consultărilor cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene”, o serie de evenimente lansate de MAE, prin intermediul Ministrului Delegat pentru afaceri Europene și IER pe 9 mai 2018. Dezbaterile organizate într-o serie de orașe abordează liniile prioritare ale proiectului comunitar și sunt incluse într-un cadru mai general în urma unei inițiative susținute de UE și aprobată de fiecare Stat Membru. (“Inițiativa Consultărilor Cetățenilor UE – Cadrul Comun).
 „Acțiunea de astăzi este bun prilej de a vedea Europa viitorului prin ochii adolescenților care participă la această consultare cetățenească. Este cu atât mai importantă această viziune cu cât, de felul în care vom ști să transpunem această Europă în strategii și politici publice și să le implementăm la nivelul fiecărei localități depinde șansa noastră de a ne dezvolta și de a le oferi copiilor noștri un viitor mai bun. Ne revine astfel nouă, adulților sarcina dificilă de a transpune visul în realitate”, a spus Sorin Brașoveanu, Președintele Consiliului Județean Bacău.
 Copiii care au participat la dezbaterea organizată la Sala Ateneu vin din diferite medii din județul Bacău, inclusiv grupuri vulnerabile care se confruntă cu sărăcia sau discriminarea. Aceștia au adresat întrebări legate de circulația persoanelor în Uniunea Europeană, de posibilitatea înființării programelor after-school în toate școlile din mediul rural dar și întrebări cu un puternic impact emoțional – „de ce părinții noștri trebuie să părăsească țara pentru a avea locuri de muncă”?
 Creșterea și consolidarea participării copiilor este un obiectiv de bază al UNICEF în România, atât în cadrul programelor implementate, cât și în dialogul cu principalii decidenți politici și cu partenerii.
 “Șansa de a-i avea ca parteneri de dezbatere pe copii si pe adolescenți și de a colabora cu ei deschide noi perspective, oferă soluții diferite și inovatoare. Noi, la UNICEF, ne-am luat angajamentul să oferim copiilor ocazia de a-și exprima părerea despre chestiuni care îi afectează, pe ei și pe comunitățile din care provin. Dorim ca alături de ei și de ceilalți parteneri ai noștri, să identificăm, să creăm, să implementăm și să monitorizăm împreună soluții”, a spus Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.
 La începutul lunii august, Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, UNICEF și Eurochild au făcut apel către copiii și tinerii din România pentru a-și exprima opiniile în sondajul online “Europa Copiilor”. Rezultatele sondajului vor sta la baza discuțiilor din cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, desfășurate pe 20 noiembrie 2018 cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, precum și în cadrul altor întâlniri la nivel înalt.
 

Galerie foto