Noile modificari la Legea pensiilor, in dezbatere la Bacau

Joi 30.08.2018 20:00

Astăzi, 30 august 2018, de la orele 9.30, Sala Ateneu din Bacău a găzduit o amplă dezbatere cu privire la noul proiect de act normativ ce are în vedere modificări la Legea pensiilor nr. 263/2010. La ședința Comisiei de Dialog Social au participat Secretarul de stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale Adrian Marius Rândunică, senatorul Dragoș Benea, deputata Elena Hărătău, deputatul Ionel Floroiu, dar și reprezentanți ai administrației publice locale, printre care vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Silviu Ionel Pravăț si subprefectul județului Bacău, Valentin Ivancea, pensionari, reprezentanți ai asociațiilor de pensionari, sindicate.
Agenda dezbaterii a cuprins o prezentare succintă a propunerilor de modificare la Legea pensiilor, ce se dorește a fi aplicată chiar de anul viitor și care va afecta în mod pozitiv peste 5 milioane de pensionari. Astfel, se au în vedere 4 principii de bază, și anume: contributivitatea, egalitatea, imprescriptilitatea și solidaritatea socială. Mai precis, scopul noilor modificări este de a reduce inechitățile dintre cei ieșiți din câmpul muncii și de a se face diferențierea între categoriile de pensionari în funcție de contribuția dată la stat în timpul activității derulate pe parcursul vieții.
Intervenția ministrului secretar de stat a cuprins câteva puncte esențiale și de real interes, legate de principalele modificări pe care noul proiect de lege le aduce, cum ar fi: debirocratizarea sistemului pentru ca informațiile despre stagiul de cotizare și contribuțiile la stat să ajungă mai rapid și eficient la cetățean, reducerea cu 6 ani a limitei de vârstă pentru mamele ce au născut și crescut 3 copii, posibilitatea pensionarilor cu invaliditate de a desfășura anumite activități profesionale pentru ca veniturile obținute din aceste activități să fie cumulate cu pensia de invaliditate sau opțiunea pensionarilor cu stagiu de cotizare sub 15 ani pentru o indemnizație socială minimă.
După expunerea generală a proiectului legii pensiilor a urmat dezbaterea propriu-zisă, un dialog deschis cu întrebări adresate de pensionari, reprezentanții asociațiilor de pensionari, sindicate și răspunsuri oferite acestora de către reprezentantul Guvernului și parlamentarii băcăuani.