Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Proiectul-pilot al judetului Bacau va fi extins la nivelul intregii tari

Miercuri 14.03.2018 16:00


    Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu a participat astăzi, 14 martie 2018, la o întâlnire de lucru cu membrii Direcției Generale de Ocupare a Forței de Muncă, afaceri sociale și incluziune din cadrul Comisiei Europene și cu reprezentanți ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Acești parteneri sunt implicați în scrierea unui proiect care are ca scop dezvoltarea serviciilor comunitare integrate în comunități marginalizate, după modelul proiectului-pilot implementat în județul Bacău ”Incluziune socială prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivelul comunității”.
    În intervenția sa, președintele Sorin Brașoveanu a punctat câteva aspecte deosebit de importante în derularea unui astfel de proiect, unul dintre acestea fiind parteneriatul între instituțiile responsabile de buna implementare: ”După cum cunoașteți, prioritatea proiectului de Incluziune socială este acordarea de servicii integrate la nivelul județului iar conceptul de parteneriat este fundamental, dat fiind că, alături de Consiliul Județean Bacău se află Prefectura, instituțiile deconcentrate, Colegiul Medicilor și Ordinul Asistenților, autorități publice locale și cele 45 de comunități beneficiare ale acestui proiect”.
    Reamintim faptul că proiectul ”Incluziune socială prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivelul comunității” a fost demarat de către Consiliul Județean Bacău, în parteneriat cu UNICEF România în anul 2014 și se derulează până în 2019. ” Vorbim  despre servicii oferite de către personalul specializat angajat în cadrul proiectului, aproximativ 170 de persoane, asistenți sociali, consilieri școlari, asistenți medicali comunitari, educatori parentali, mediatori sanitari și, un aspect important, vorbim despre accesul populației la serviciile medicale de bază și identificarea din timp a situațiilor de risc pentru familii, copii și bătrâni”, a precizat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.
    Una dintre provocările căreia îi răspunde proiectul este reducerea discrepanțelor dintre mediul rural și cel urban referitor la personalul medical sau sanitar din comunități. Pentru că, dacă în mediul urban există un număr de 591 de medici la 10 000 de locuitori, în mediul rural al județului Bacău sunt doar 83 de medici la 10 000 de locuitori. Așa cum a specificat dr. Mihaela Arim, director al Direcției de Sănătate Publică Bacău, ”dacă înainte de implementarea acestui proiect doar 15% din nevoile de asistență sanitară și medicală erau acoperite, acum, peste 50% dintre comunitățile partenere în proiect beneficiază de serviciile specializate”. 
    Un rezultat remarcabil al acestui proiect este elaborarea hărții serviciilor sociale și de sănătate existente în județul Bacău, ca parte dintr-un proces amplu de planificare a măsurilor de sprijin pentru grupurile de persoane aflate în situații de vulnerabilitate, marginalizare și excluziune, cu precădere copii și familii. ”Este vorba despre aplicația AURORA, un instrument interactiv, care funcționează pe principiul ”bază de date” și în care, informațiile aflate în teren sunt cuantificate și corelate cu tipurile de servicii necesare nevoilor identificate. Este, dacă vreți un concept de personalizare a serviciilor sociale, oferite in funcție de nevoile specifice identificate”, a detaliat președintele Consiliului Județean Bacău.
    Membrii Delegației Comisiei Europene și reprezentanții Ministerului Muncii au fost de părere că rezultatele înregistrate până acum la Bacău sunt cel mai bun impuls de a extinde proiectul și la alte comunități marginalizate, cu populație din categorii vulnerabile de la nivelul întregii țări.

Galerie foto