Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Unda verde pentru autostrada Bacau - Brasov

Vineri 15.12.2017 09:00
 
 
   Județul Bacău va beneficia de autostrada care leagă Moldova de Transilvania. Acesta este mesajul ministrului Transporturilor, Felix Stroe după discuția pe care domnia sa și alți oficiali români au avut-a cu reprezentanți ai Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, la Londra. Concret, ministrul Transporturilor, Felix Stroe și secretarul de stat, Maria Magdalena Grigore s-au întâlnit, săptămâna trecută, cu oficialii BERD, pentru a discuta despre proiectele de infrastructură prioritare ale României, respectiv despre strategia generală de transport, construcția drumurilor și proiectele din sectorul feroviar. Concluzia întrevederilor a fost unanimă, directorul executiv al BERD pentru infrastructură, Jean-Patrick Marquet subliniind că  "Infrastructura de transport constituie probabil, una dintre cele mai slabe zone ale mediului de afaceri din țară, dar este esențială pentru dezvoltarea României. Suntem siguri că acum am stabilit o bază foarte solidă pentru cooperarea viitoare în acest sector economic crucial".
    Autostrada Moldova – Transilvania va pleca de la Iași, va trece prin Bacău, Onești, Brașov, Târgu Mureș.
    Dacă inițial erau două variante propuse pentru această autostradă, cea de-a doua fiind pe traseul Ungheni - Iași – Târgu Neamț – Ditrău – Târgu Mureș, în urma analizei a reieșit ca mult mai fezabil proiectul care trece prin Bacău. Aceasta deoarece este mult mai ieftin și presupune mai puține dificultăți tehnice, atât din punctul de vedere al amenajării terenului cât și al documentației și avizelor necesare de la Agenția de Mediu.
    Trebuie subliniat meritul deosebit al parlamentarilor băcăuani în aprobarea proiectului în varianta care cuprinde județul Bacău. Senatorul Dragoș Benea a pledat în repetate pentru rânduri fezabilitatea acestui proiect, susținând atât caracterul de stringență al unei autostrăzi care să lege Moldova de Transilvania cât și avantajele variantei ”băcăuane”, din perspectiva cost-beneficiu.
    Autostrada ar urma să fie construită cu bani de la BERD, de la Banca Europeană pentru Investiții și de la Banca Mondială. Toate cele trei instituții au promis suport, atât financiar cât și consultanță în domeniul achizițiilor care vor fi efectuate.

Galerie foto