Povestea ''ursilor'' din Darmanesti, la Conferintele Bibliotecii

Vineri 08.12.2017 20:00

La români, Sărbatorile Crăciunului și Anului Nou sunt adevarate sărbatori de suflet. Amintirile copilariei ce revin în minte și suflet, mirosurile de brad și cozonac sau de colac, ce erau în casă de sărbători, au fost reproduse, în parte, în cadrul ultimei Conferințe, organizată de Biblioteca Județeană „C. Sturdza”, în parteneriat cu Asociația Patrimonium Bacoviensis, ce a avut ca temă: tradițiile autentice, așa cum supraviețuiesc ele astăzi, în județul Bacău.
Cu această ocazie, a fost lansat volumul „Aceea era... Puterea colacilor! Sărbători trăite, sărbători povestite în localități din județul Bacău” (Cluj-Napoca, Editura Cărții de Știință), editat cu sprijinul Consiliului Județean Bacău, dedicat obiceiurilor de iarnă din județ. S-a povestit în tihnă despre urși și ursari, despre dobe și doboșeri, despre mascați și irozi, despre banda lui Jianu și banda lui Bujor, despre urmuz, cearlău, canafi și alte elemente ale tradiției. De față, au fost și o parte din personaje cărții: tataia Ștefan Vizitiu (zis Gealău) - ultimul meșter care confecționează chipiuri pentru Irozi, cu doboșerul Vasilică Vizitiu, cu ursarul Ștefănel Bortoș, cu Ioan Moghior (zis Țarica), cel mai bătrân „urs” din Dărmănești (care, la cei 78 de ani, îmbracă pielea de urs de 25 de kilograme și joacă alături de cei tineri!) și învățătoarea Iustina Hazaparu, coordonatoarea „școlii de urși.”
Prezent la acest eveniment, președintele Consiliului Județean Bacău, s-a declarat încântat de această manifestare de suflet. ”Sunt emoționat pentru că mi-am regăsit, aici, o parte din copilărie, am retrăit, odată cu dumneavoastră, febra Sărbătorilor de Iarnă.Vreau să-i felicit pe toți acesti oameni deosebiți care au pus umărul la realizarea acestui prim volum. Multumesc colegilor din Consiliul Județean, care și-au dat girul pentru realizarea acestei inițiative, avem obligația de a transmite copiilor noștri inestimabila zestre de folclor pe care ne-au lăsat-o strămoșii noștrii”, a mai declarat președintele Brașoveanu.