Impreuna, construim comunitati

Miercuri 06.12.2017 10:00

Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, a participat marți, 5 decembrie 2017, la Seminarul Regional "Împreună pentru dezvoltarea durabilă", organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, pentru a dezbate revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României, valabilă din anul 2008.
     Au prezenți prefecți, președinți de consilii județene, primari, conducători ai instituțiilor deconcentrate, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile din Regiunea Nord-Est.
     În cadrul întâlnirii, s-au dezbătut subiecte care fac parte din domenii precum educația pentru agricultură durabilă, rolul autorităților locale în dezvoltare durabilă și conceptul de Smart City, finanțări, actualități, perspective în componenta dezvoltării durabile, rolul capitalului social în cadrul procesului de dezvoltare durabilă a societății, artele vizuale și dezvoltarea durabilă in societățile contemporane sau integritatea inter și transdisciplinară accelerată în domeniile științifice.
     Președintele Sorin Brașoveanu s-a arătat încântat de discuțiile purtate în cadrul acestui seminar. ”Împreună pentru dezvoltarea durabilă este un conceptul gândit de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care își propune să reunească la aceeași masă a dialogului toți actorii importanți implicați în acest vast domeniu, deoarece Dezvoltarea Durabilă are ca unul dintre obiective reducerea inegalităților dintre regiunile țării, iar acest lucru se poate realiza doar printr-o strânsă colaborare dintre ministere și regiunile țării”, a mai declarat președintele Brașoveanu.
     Prezent la această dezbatere, fostul ministru Laszlo Borbely, consilier de Stat și Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a vorbit despre implementarea Agendei 2030 la nivel global, demersuri UE și naționale până la momentul actual: ”Fără ajutorul tuturor segmentelor societății, fără o instituționalizare și la nivel local al implementării Agendei 2030, nu vom putea atinge masa critică necesară pentru a face o schimbare durabilă. Revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă este doar primul pas. Implementarea acesteia este partea cea mai importantă care va face diferența. Este o perioadă foarte importantă pentru România, deoarece, privind implementarea Agendei 2030 ne-am angajat să prezentăm Raportul Național Voluntar din iulie 2018. În 2019, România va deține Președinția Uniunii Europene. Va fi un an important la nivel global și la nivelul Uniunii Europene, pentru că atunci se va finaliza un raport și un document de referință privind implementarea Agndei 2030. Prioritatea României va fi legată de dezvoltarea durabilă și implementarea Agendei 2030, acesta este unul dintre motivele pentru care a fost înființat acest departament' — a mai spus Laszlo Borbely.