Vernisajul expozitiei ''Briza Nordica'' - ''Pohjatuuli''

Joi 30.11.2017 15:00

Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, a participat miercuri, 29 decembrie 2017, la Galeriile Frunzetti din Bacău, unde a avut loc un eveniment artistic de excepție: vernisajul expoziției “Briza nordică” („Pohjatuuli”), unde au expus opt artiste din Finlanda.
    Organizată cu priliejul sărbătoririi a 100 de ani de la câștigarea independenței Finlandei (decembrie 1917), manifestarea a avut ca organizatori Fundația Finroart, Asociația de Prietenie Finlanda-România și Uniunea Artiștilor Plastici, Filiala Bacău, la care, invitată de onoare, a fost E.S Paivi Pohjanheimo, ambasadorul Finlandei la București.
    “Această expoziție este un semn de prietenie și de gratitudine. Poporul finlandez marchează și sărbătorește Centenarul Independenței împreună cu țările și popoarele prietene. România este una dintre acele țări. O mână strânsă, o mână întinsă de un finlandez este un gest de încredere. Am simțit același sentiment și din partea dumneavoastră. Vorbim limbi diferite, însă prin artă descoperim un limbaj comun, arta și artiștii au un limbaj universal, al culorilor, al mesajelor, al prieteniei. Și România va marca, în 2018, Centenarul Unirii, de aceea expoziția «Briza nordică» reușește să ne unească, cu toate că suntem și trăim la mii de kilometri distanță. De altfel, în 2018, cele două asociații vor face invitația artiștilor din România să participe la o expoziție în Finlanda”, a spus E.S. Paivi Pohjanheimo.
    La rândul său, președintele Sorin Brașoveanu a adresat un mesaj de felicitare pentru marele eveniment ce va fi sărbătorit de poporul finlandez.
    “Este o bucurie pentru noi să vă avem din nou oaspeți. Pe Excelența Sa Paivi Pohjanheimo, ambasadorul Finlandei, am cunoscut-o anul acesta la Oituz, unde am participat la o acțiune ce înseamnă trăinicie, durabilitate. În cinstea Centenarului Marii Uniri, am plantat o sută de brăduți. Ce poate fi mai frumos, mai ales că și dumneavoastră, și noi, ne bucurăm împreună de independență, de prosperitate, de pace, iar expoziția deschisă în Bacău este un alt gest de solidaritate și prietenie. Doar așa vom putea progresa”, a conchis președintele Sorin Brașoveanu.