Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Competitia Nationala de Rovere (roboti) Exo-Ro

Miercuri 29.11.2017 15:00


   În perioada 24-26 noiembrie 2017 s-a desfășurat la Salina din Târgu Ocna, Competiția Națională de Rovere (roboți) Exo-Ro. Activitatea a reprezentat o acțiune în concordanță cu colaborarea stabilită între Ministerul Educației Naționale și Agenția Spațială Română (ROSA) în vederea utilizării conceptului de “spațiu cosmic” ca și context de predare creativ și învățarea disciplinelor cuprinse în sfera conotativă STEM-științe (fizică, chimie, biologie, geografie), tehnologie, inginerie, matematică în instituțiile de învățământ preuniversitar, prin activitățile promovate de Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială ESSERO România. Misiunea științifică a echipelor participante la această competiție națională a fost de a construi un rover (robot) de dimensiuni mici având ca model un robot de explorare planetară, construit atfel încât să poată îndeplini atât o misiune spațială principală  cât și secundară, dar mai ales cerințele aferente competiției. Activitatea a fost, în egală măsură, și un mijloc de testare și evaluare întrucât organizatorii competiției și-au propus să testeze pe de o parte cunoștințele teoretice dar mai ales cele practice din domeniul STEM ale elevilor și ulterior să poată transpune și utiliza aceste realizări stiințifice în practică.
    La competiție au participat 9 echipaje formate din 3 – 4 elevi coordonați de un profesor din toate regiunile țării, reprezentanți ai domeniului academic și al educației, oficialități locale șinaționale.Astfel, juriul format din domnul profesor Gabriel Anastasiu (Câmpulung Moldovenesc), Consul al Spațiului (jud. Suceava), colaborator ESERO România și reprezentant al mediului profesoral preuniversitar, domnul profesor Alexandru Iovanovici (Timișoara), din partea mediului academic și doamna Cristina Stancu (București), din partea ESERO România, au decis clasarea pe podium, pe baza criteriilor de evaluare, a următoarelor echipe:
Locul I –Inspiration ,,Carmen Sylva” – ICS, Liceul Teoretic ,,Carmen Sylva”, Eforie Sud, jud. Constanța;
Locul II - Higlander, Colegiul Național de Informatică ,,Tudor Vianu”, București;
Locul III – Help-R, Colegiul Național ,,Mircea cel Bătrân”, Constanța, jud. Constanța.

   Evenimentul a fost susținut de către Consiliul Județean Bacău care a acoperit de altfel, peste 80% din costurile totale ale bugetului, în parteneriat cu AgențiaSpațială Română.
   ”Prin acest tip de activități se dorește atragerea tinerilor spre cercetare și cultivarea valorilor locale și naționale. O parte a acestor copii pasionați de acest domeniu ar putea ajunge să decidă viitorul actualelor unități de renume precum SC AEROSTAR SA Bacău.Astfel, pe termen mediu și lung, o asemenea inițiativă ar putea avea efecte majore în plan economic cât și social”, a remarcat președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu. 

Galerie foto