Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Sfintire de monument inchinat Eroilor Neamului pe Dealul Ciresoaia

Miercuri 13.09.2017 14:00
”Fie ca toți eroii neamului, cunoscuți și necunoscuți, pentru rugăciunile Sfintei noastre Biserici, să se înregimenteze în rândul sfinților militari din Împărăția lui Dumnezeu!”.
 
La români, cultul eroilor, adică pomenirea din neam în neam sau din generație în generație a celor jertfiți pentru apărarea credinței și a pământului nostru românesc a devenit o frumoasă și necesară tradiție, căci prin ea arătăm statornicie, continuitate și unitate în cuget și simțiri a neamului nostru, sentimente ce ne unesc pe noi, cei de astăzi, cu cei de odinioară, dar și cu viitorimea.
 
Cu acest îndemn sute de localnici, autorități centrale, județene și locale au luat cu asalt, marți 12 septembrie, Dealul Cireșoaiei, pentru a participa la un emoționant ceremonial militar și o slujbă de sfințire a monumentului comemorativ ridicat în onoarea eroilor Regimentului 15 Infanterie, căzuți la datorie pentru unitatea neamului și pentru neatârnarea lui în Primul Război Mondial, dar și în memoria celorlalți știuți doar de Bunul Dumnezeu.
 
Acum 100 de ani, ostașii Regimentului 15 Infanterie luptau în bătălia de la Oituz, una dintre cele trei mari lupte victorioase, alături de Mărăști și Mărășești, ale Armatei române în vara lui 1917. Pierderile regimentului au fost grele, sute de luptători, ofițeri, subofițeri și soldați, căzând la datorie pe Valea Trotușului, pe dealurile Cireșoaia, Măgura și Coșna.Tradițiile de luptă ale Regimentului 15 Infanterie sunt continuate astăzi, cu mândrie și respect, de militarii Brigăzii 15 Mecanizată “Podu Înalt”-Iași, care împreună cu reprezentații Primăriei din Slănic Moldova au pus umărul la realizarea acestui eveniment.
 
Evenimentul a fost onorat de prezența unor invitați de seamă, printre care Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, precum și Excelența Sa Petru Gherghel, episcop de Iași.
 
Din partea Consiliului Județean Bacău, a participat vicepreședintele Marius Gabriel Gheorghiță, iar din partea Instituției Prefectului Județului Bacău a fost prezent subprefectul Valentin Ivancea.
 

Galerie foto